Aktuellt

Johan Olof Wallin på Bokmässan

För första gången deltog Wallinsamfundet i årets bokmässa i Göteborg. Det skedde inom ramen för De litterära sällskapens verksamhet och gemensamma monter. Samfundets företrädare, Anders Litborn och Christer Gruhs, ansvarade dels för bemanning i sällskapets monter och höll dessutom ett fördrag under mässans avslutningsdag.

Egentligen skulle samfundets ordförande, Mona Engberg, hållit föredraget eftersom det var hon som så förtjänstfullt skrivit det tal som nu Litborn/Gruhs fick förmånen att framföra. På grund av ohälsa tvingades Engberg avsäga sig uppdraget.

wallin20171005
En av dem som kom för att lyssna på ”Engbergs tal” om Johan Olof Wallin var förre biskopen Claes Bertil Ytterberg. 
Han uttryckte stor förtjusning över vad han fick höra!

Wallinmässa i Gustafs

J.O. Wallin föddes den 15 oktober 1779 i Yttre Skomsarby, Stora Tuna. Födelsedagen firas med en mässa i Gustafs kyrka den 15 oktober kl 11.00. Därefter bjuder Säterbygdens församling på lunch i Församlingsgården, där vi också ser ett bildspel med Wallinanknytning. Samtliga gudstjänster i församlingen är sammanlysta till Gustafs och dagens kollekt tillfaller Wallinsamfundet.

Gustafs vokalensemble under Daniel Larssons ledning framför en nykomponerad Wallinmässa av Anton Leandersson-Andreas. Daniel och Anton har tidigare samarbetat på liknande sätt, exempelvis i Silvbergs kyrka. Om mässan skriver Anton:
”En nyskriven mässa i fem satser för kör och orgel där Johan Olof Wallins texter flätas samman med de traditionella mässtexterna.
Med den ljusa stämningen och de öppna klangerna hoppas jag kunna hitta nya ingångar till de valda texterna, som säkert är kända för många sedan tidigare”.

Välkomna!

Horace Engdahl läser Wallin!

Tack vare Wallinsamfundets samarbete med Litteraturbanken kan vi erbjuda våra hemsidesbesökare att få lyssna till Horace Engdahl när han läser svenska dikter, bland andra Johan Olof Wallins ”Hwar är den Wän, som öfver allt jag söker?

Lyssna direkt här.

Lyssna här

Owe Wikström får Wallinpriset

Owe webbProfessor, teolog, präst och författare, Owe Wikström, har tilldelats Wallinpriset 2016! Priset delas ut i Stora Tuna kyrka i samband med Wallindagen söndagen den 29 maj. Prissumman är på 20 000 kronor och kommer att överlämnas av biskop Mikael Mogren.Wallinpriset instiftades 1939 till minne av psalmdiktaren Johan Olof Wallin som var född i Stora Tuna. Priset delas ut vart tredje år.

Owe Wikström är född 1945 i Överluleå. Han är bosatt i Uppsala och är bland annat känd inom religionsvetenskapen för sin forskning om förhållandet mellan religion och olika kliniska psykologiska tillstånd. Åren 1984-2012 var han professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet.

I Wallinsamfundets motivering för valet av pristagare heter det bland annat:

I Wallinsamfundets motivering för valet av pristagare heter det bland annat:

”Existentiella frågor går som en röd tråd i Owe Wikströms författarskap. I sin bok från 2008, ”Till längtans försvar”, berör han den eviga frågan om vad människans tillvaro går ut på. Owe Wikströms mångåriga och väldokumenterade arbete stämmer väl in i staturerna för Wallinpriset, nämligen att främja ett författarskap i kristen-humanistisk anda”.

Wallinpriset instiftades 1939 till minne av psalmdiktaren Johan Olof Wallin som var född i Stora Tuna. Priset delas ut vart tredje år.

 


Nya medlemmar är alltid välkomna till samfundet! Anslut dig, du också!

Kontakta samfundets ordförande, Mona Engberg. Telefon och e-postadress här nedan.

Mona Engberg , Borlänge, tel. 0243-225784, 070-7320561.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Wallinsamfundets bankgiro: 5012-2803.

Aktuellt

Johan Olof Wallin på Bokmässan

Läs mer

 

Wallinmässa i Gustafs

Läs mer

 

Horace Engdahl läser Wallin!

Läs mer

 

Owe Wikström får Wallinpriset

Owe Wikström, professor, teolog, präst och författare, har tilldelats Wallinpriset 2016.

Priset delas ut i samband med Wallindagen söndag 29 maj.

Läs mer